Toksik ilişki, ikili ilişkide deyim yerindeyse zehir salgılar niteliktedir. Ruh halleri açısından sürekli bir aşağıya çekme hali hissedilir. Karşısındaki kişi tarafından anlaşılmaz, destek görmez, ihmal edilir,değersizdir.
Bir ilişkide gerek duygusal, gerek psikolojik gerekse fiziksel olarak bir his yaşanmıyorsa bu toksik ilişkidir. Bu durumun devamlılığı kişiyi kötü hissettirecek, olumlu düşüncelerden uzaklaştıracak ve zarar verecek hale gelecektir. Toksik ilişki sadece kadın erkek arasında romantik ilişki kapsamında değil, bir arkadaşlık , bir iş ilişkisi çerçevesinde de yaşanabilir.
Toksik İlişkide Olduğu Nasıl Anlaşılır
- Fiziksel ya da sözlü tacizler toksik ilişkidir.
- Korku, öfke duyguları ile içiçe olup bunlar nezdinde kararlar almak toksik ilişkidir.
- Karşısındaki kişiden korku duymak toksik ilişkidir.
- Kendini güvensiz ve kullanılmış hissetmek toksik ilişkidir.
- Kendini kandırılmış hissetmek toksik ilişkidir.
- Duygusal istismar hissetmek toksik ilişkidir.
Toksik ilişki içinde olmak hem fiziksel hem de ruhsal açıdan zarar vericidir. İletişim sürekli bir şekilde sağlıksız ilerler. Bu da kişide agresiflik yaratır ve uzaklaşma duygularını tetikler.
Toksik ilişki Nedir |
Toksik ilişkide olan biri kendine olan bakımını da ihmal eder. Olumsuz yönde etkilenme vardır. Kaygı ve stres halleri yüksek orandadır. Sağlıklı bir ilişkide nasıl olumlu bir beslenme varsa toksik bir ilişkide kaygı ön plandadır.
Toksik İlişki Neden Devam Eder?
Bir toksik ilişkide gerek duygusal gerekse fiziksel istismar her zaman vardır. Buna rağmen bu ilişkinin devamlılığı istenebilir. Bu isteğin sebepleri arasında maddi açıdan yaşanan zorunluluklar, çocukları düşünmek gelir.
Ancak ilişki her zaman sağlıksız olarak ilerleme yolundadır. Özellikle zorunlu olan taraf için tehdit, zarar görme hatta öldürülme endişesi vardır.
Bir Toksik İlişki Nasıl Bitirilir?
Bir toksik ilişki yaşanırsa bunu saklamak, kendi kendine savaşmak yerine destek alarak bitirmek en doğru yaklaşımdır. Yaşananlar, şiddete dayalı davranışlar için mutlaka yardım alınmalıdır. Toksik ilişkiden kurtulma ile birlikte ruhunuzda bir değişim hissedilir. Destek olarak alınan terapi ile birlikte farkındalık yaşanır.
Bir ilişkiye başlanırken, amaç her zaman mutlu olabilmektir, diğer yan ile tanımlanan kişi ile huzurlu yaşayabilmektir. Bunun tam tersi bir durumla karşı karşıya kalındığında sonuç herşeyden önce kendine zarar vermek ve kötü hissetmektir.
Bu süreklilik hali kişi için aynı zamanda yıpratıcıdır. Yaşamın içerisinde toksik ilişki bir şekilde yaşanabilir. Bu ikili ilişkiler içerisinde aşk, arkadaşlık ya da işyeri kapsamında olur.
Toksik ilişki psikolojik anlamda bir gizlilik olarak tanımlanabilir. Bu gizlilik hali zamanla doz olarak artışa geçerek bazen bir alışkanlık halini de alabilmektedir.
Alışkanlık olarak nitelendirilen bu süreç hem duygusal hem fiziksel anlamda zarar verme ve yıkıcı olma halini taşır. Ve deyim yerindeyse ilişki zehirlenir. Zehirlenme ile birlikte güven kaybetme, kendini suçlama, değersiz hissetme ardı arkasına gelmeye başlar.
Toksik İlişki Özellikleri Nedir ?
- Bencildir, zorba bir yaklaşım vardır.
- İlişkide süreklilik halinde zarar verme olasılığı yatar.
- Değer bilmez, olumsuz duygular hakimdir
- Sürekli bir eleştirel tutum sergilenir.
- Korku yaşanır.
Sağlıklı bir ilişkide özveri, sevgi dolu olma, motive edici, güvenilir, şefkatli, saygılı, olumlu kriterler varken; kıskanç, negatif, bencil, istismarcı ,güvenilmez toksik bir ilişki neden olsun ki? Bu tarz bilgiler için Bedava uc sitesine göz atabilirsiniz.