Web 3.0 Uygulaması, Üçüncü nesil bir internet ya da internetin üçüncü nesli olarak tanımlanmış, yakın zamanda kullanılması planlanan, verilerin merkeziyetsiz bir şekilde birbiri ile ilişkilendirileceği ve bütün bilgilerin çoğunlukla merkezi alanda depolanacağı öne sürülen bir gelişim aracı olarak nitelendirilebilir.
WEB 3.0 Nedir?
Web 3.0 Uygulaması Üçüncü nesil bir internet ya da internetin üçüncü nesli olarak tanımlanmış, yakın zamanda kullanılması planlanan, verilerin merkeziyetsiz bir şekilde birbiri ile ilişkilendirileceği ve bütün bilgilerin çoğunlukla merkezi alanda depolanacağı öne sürülen bir gelişim aracı olarak nitelendirilebilir.
İnternet ağının “Decentralized” yani Merkeziyetsiz ve P2P olacak biçimde ayarlanmış, tamamen blok zincir destekli hali olarak tanımlanmaktadır.
Şu an kullanmakta olduğumuz internet sistemi Web 2.0 olarak adlandırılır. Sistem içerisinde bulunan bilgi, merkezi güçler tarafından kontrol edilmekte ve onların kontrolleri sayesinde bize ulaşmaktadır. İstedikleri taktirde sosyal medya hesaplarınızı kapatabilir yada ele geçirebilirler. Sosyal medya hesaplarımızın içinde bulundurduğumuz bilgilere bütün sosyal medya mecraları istedikleri taktirde ulaşabiliyorlar.
Web 3.0 Uygulamasında Bilgilerin bu kadar merkezileşen güçlerin elinde bulunması insanları kuşkulandırıyor ve sosyal medya hesaplarımın içinde bulunan bilgilerin istihbaratlarla paylaşıldığı hatta bu bilgilerin sosyal medya sahiplerinin kötü amaçlı reklamlarda kullanıyor olması söylentileri insanların zamanla kaygılanmasına sebep oluyor.
WEB 2.0 VE WEB 3.0 Arasındaki Farklar
Merkeziyetçilik kavramı koskoca iki nesil için oldukça önemli bir ayrımdır diyebiliriz. Güncel kullanmakta olduğumuz Web 2.0 hem okuyucu hem üretici konumda yer almaktadır. Bazı tarayıcılar ve web sayfaları sayesinde içerik paylaşımı yapabiliyor, içerik okuyabiliyoruz.
Web 3.0 ise bilgi sahibinin olduğu gibi değişmesi ve merkeziyetçiliğin ortadan kaldırılarak yerine merkeziyetsizlik kavramının getirilmesi, bilginin üreten ve okuyucu arasındaki bağlantısını direkt oluşturması ile tanınacak bir türdür. Bu şekilde bilgiye daha çabuk ulaşılabilecek ve üreticinin bilgilerini daha net ve kolay bir şekilde sunabileceği bir platform oluşturulacak.
WEB 2.0 sisteminde;
- Bilgisayar,
- Tablet,
- Akıllı telefon,
- Akıllı ev aletleri,
- İnternet siteleri,
Uygulamalar bulunmaktadır.
WEB 3.0 sisteminde güncel bir şekilde kullandığımız platformlardan ziyade yerine gelmesi planlanan yapılar şunlardır;
- Merkeziyeti olmayan bağımsız uygulamalar,
- Günlük kullanmakta olduğumuz internet siteleri yerine VR destekli web projeleri,
- İnternet tarayıcısı olarak kullanılan Chrome yerine Brave uygulaması,
- Depolama alanı için Dropbox yerine Storj ve IPFS,
- Sosyal medya uygulaması olan Facebook, Twitter yerine Steemit ve Akasha,
- Mesajlaşma uygulaması olarak kullanılan Whatsapp yerine Status getirilmesi,
Geçtiğimiz günlerde ABD’nin en büyük bankalarından olanJP Morgan, metaverse evreninin ilk bankası olduğunu duyurmuştu. Bunun üzerine banka, “Opportunities in the metaverse” adıyla bir makale yayınladı. Makalesinde Web 3.0’dan bahseden banka, Web2.0 ve Web 3.0 yaklaşımları başlığı altında iki neslin karşılaştırmasını yapan bir tablo hazırlamıştı.
WEB 3.0 Özellikleri
Web 3.0 henüz hayata geçirilip kullanılmaya başlanmadığı için tam olarak net bir tanım oluşturulamasa da, bahsedebileceğimiz birkaç özelliği vardır.
Merkeziyetsiz olmak: Web 2.0’da tek bir alanda depolanan bilgilere ulaşmak için benzersiz web adresleri biçiminde HTTP kullanılmaktadır. Web 3.0 ile bilgi, içeriklerine göre aratılarak bulunabilecek, aynı anda birçok yerde saklanabilecek ve böylelikle merkeziyetsiz bir hale gelebilecek. Bu, şu an bilgileri tarayan ve kontrol eden kişiler tarafından tutulan veri tabanlarının bozulmasına sebep olacak ve bu sayede kullanıcılar tarayıcı üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilecek.
İzinsiz ve Güvensiz: Açık kaynaklı olmanın yanı sıra,Web 3.0 katılımcıların güvenilir bir aracı desteği olmadan direkt etkileşim ve erişim kurmasına izin verecek. İzinsiz bir şekilde herkesin katılabilmesine imkan tanıyacak. Blokchain ve P2P ağlar ve merkezi olmayan uygulamalar sayesinde çalışmasını sürdürecek.
Yap Zekâ ve Makine Öğrenmesi: Bilgisayarlar Web 3.0’da Semantik Web kavramları sayesinde doğal dil işlemeye dayalı olarak geliştirilen teknoloji ile birlikte insanlara daha etkin ve net bir şekilde bilgiyi anlatabilecek ve öğretebilecektir. Bunlara ek olarak makine öğrenimini, insanların öğrenme biçimlerini anlayıp taklit etmek için algoritmalar, doğruluğunu kademeli bir şekilde arttıran yapay zekadan faydalanacaklar. Bu çalışmalar birçok sektörün ilerlemesinde ve gelişmesinde etkin bir rol oynayacak.