Ertesi gün hapı doğum kontrol yöntemlerinden biri olarak tanımlanabilir. Bu yöntem korunmasız olarak bir cinsel ilişki sonrasında tercih edilmektedir. Amaç plansız gebeliklere engeldir. Ertesi gün hapları her zaman tavsiye edilen bir doğum kontrol yöntemi değildir. İçerdiği hormonlar nedeniyle kadında adet düzensizlikleri ya da kanamalara yol açabilmektedir. Ertesi gün hapı alınması ile birlikte yumurta ve spermin döllenme ihtimali azalır; yumurta döllenmiş olsa bile rahme tutunmasını engeller. Bazen de mevcut bir gebelik söz konusu ise ertesi gün hapı etkisi görülmez.
Ertesi Gün Hapı Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Ertesi gün hapı , doğum kontrol hapı gibi düzenli bir kullanım gerektirmeyen , korunmasız bir cinsel birliktelik sonrası plansız gebelikleri engelleyici bir yöntemdir.
Hapın etkisi olabilmesi için ilişkiden 72 saat sonrasına kadardır. Zaman daha fazla olduğunda etki azalır. Rahime yerleşmiş olan embriyoyu sonlandırma gibi bir etkisi yoktur. İlişki sonrası ilk 12 saat kullanıldığında etkisi yüksektir.
Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir?
Ertesi Gün Hapının bazı yan etkileri bulunuyor. Bu hapı kullanmadan önce lütfen bu yan etkilerine göz atınız. Ayrıca doktorunuza danışmayı da unutmayınız. İşte Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri.
- Adet düzensizlikleri
- Mide bulantısı kusma
- Halsizlik durumları
- Baş dönmeleri
- Karın ağrıları
Ertesi Gün Hapı Kullanım Riskleri
Ertesi gün hapının bilinçsiz kullanım ya da aşırı dozda alınması hali sağlık problemlerinin oluşumuna gebedir. İlgili ilacın kullanım dozu ya da doktor kontrolünde alınması önemli olan husustur. Ertesi gün hapı her zaman kullanılması gereken bir doğum kontrol yöntemi olmamalıdır. Ertesi gün hapı yüksek miktarda progesteron hormonu içerir. Fazla doz halinde vücutta hormonal açıdan dengeler bozulur.
Ertesi gün hapı kullanımı sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikli olarak var olan gebeliği sonlandırmaz. Kürtaja ya da düşüğe sebebiyet olmaz. Ertesi gün hapı yüksek miktarda hormon içerdiğinden özellikle emziren bir kadın için dikkatlilik gerektirir. Anne sütüne geçme olasılığı yüksektir.
Ertesi Gün Hapını Kimler Kullanamaz?
- Alerjik duyarlılığı olanlar,
- Dış gebelik geçirmiş olanlar,
- Karaciğer fonksiyonlarında bozuklukları olanlar,
- Astım hastası olanlar,
Doğum kontrol yöntemleri denildiğinde; doğum kontrol hapları ve prezervatif en çok tercih edilmesi gereken seçeneklerdir. Riskli yöntemlerden biri olarak geri çekme yöntemi de tercih edilmemelidir. Kadının doğum kontrol hapını kullanması etkili bir korunma yöntemidir. Burada önemli olan düzenli kullanımdır. Risksiz yöntemler olarak rahim içi araçlar en güvenilir olanlarıdır.
Çocuk sahibi olmak istemeyenler ya da bu durumu bir süre engellemek isteyenler için en uygun doğum kontrol hapı tercihi yapılmalıdır. Bu tercih yapılırken doktor kontrolünde olması en doğru yaklaşımdır. Böylelikle yaşanabilecek yan etkilere karşı da önlem alınmış olunur.
Ertesi Gün Hapı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmalı mıdır?
Ertesi gün hapı süreklilik halinde kullanılan bir doğum kontrol yöntemi değildir, bu şekilde kullanılmamalıdır. Amacı olası bir gebeliği engellemektir.
Ertesi gün hapı kullanımı sonrası korunmasız bir ilişki yaşanırsa risk var mıdır?
Ertesi gün hapı kullanımı sonrasında korunmasız bir cinsel ilişki gebelikle sonuçlanabilir.
Ertesi gün hapı kullanım dozu ne kadardır?
Kullanım dozu dışına çıkılmamalıdır. Fazla kullanım kişinin sağlığı açısından sorunlar yaratır.
Ertesi gün hapı adet düzensizliklerine neden olur mu?
Kullanım adet günlerinde değişikliklere neden olabilir.