Kimyasal gebelik, döllenmiş bir yumurtanın kısa süre sonrasında erken düşük yapılması anlamıdır. Bu gebelikte yumurta döllenmesi olur, embriyo oluşur rahme de yerleşir. Fakat yerleşme tam olarak yaşanmadığından gelişme durur ve hamilelik ilerlemez.
Kimyasal gebelikte kese ve plasenta gerçekleşmez. İlk 5 haftada hamilelik son bulur. Kimyasal gebelik hamilelik testleri ile tespit edilebilir ancak ultrasonda görünmez. Kimyasal gebelikler yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Hatta ve hatta kadın kimyasal gebelik yaşadığını fark etmeyebilir.
Kimyasal Gebeliğin Nedenleri Nelerdir?
Kimyasal Gebeliğin Nedenleri şunlardır;
- Kromozom açısından anormallikler
- Hormonal açıdan dengesizlikler
- Rahimde anormal durumlar,
- Anne adayında yaşanan tiroid, diyabet, polikistik over sendromu hastalıkları yaşayanlar,
- Anne adayının ilerleyen yaşı
- Yaşam tarzları, sigara, alkol kullanımı
Kimyasal gebelik gerçek gebelik değildir. Kimyasal gebelikler evde yapılan testler ve kan testleri ile doğrulanabilir ancak devamı gelmez. Bazen kalp atışı duyulması bile mümkündür. Ancak embriyo gelişimi kısa sürede duracaktır.
Kimyasal Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?
Kimyasal gebelik belirtileri değişkenlik gösterebilir. Genelde görülen belirtiler ise;
- Gecikmeli bir adet dönemi
- Gebelik testinin pozitif çıkması
- Vajinal kanama
- Karında kramp halleri
- Göğüslerde hassasiyet yaşanması
Kimyasal gebelikler teşhisinde; evde yapılan gebelik testlerinde pozitif sonuç sıklıkla yaşanır. Kandan yapılan HCG testi kimyasal gebelik teşhisinde sağlanabilir. Ancak HCG testi normal bir gebelik sürecinde her ölçümde yükselme göstermelidir. Kimyasal gebelikte bu yükselme yaşanmaz. Ve fiziki muayene ile kimyasal gebelik teşhis edilir.
Kimyasal Gebelik ve Normal Gebelik Arasındaki Fark
Belirgin fark hormonal değişiklerdir. Kimyasal gebelik teşhisi zordur, HCG hormon seviyesi yükselerek hamilelik belirtisi oluşur ancak yükselmenin devamı gelmez. Kimyasal gebelikte fetüs ultrasonda görünmez. Oysa klinik gebelikte HCG seviyesi 8.haftadan itibaren hızlı yükseliş gösterir. Ve fetüs rahatlıkla görülür.
Kimyasal gebelik tedavisi genelde herhangi bir müdahale olmadan sonuçlanır. Gebelik kaybı kendiliğinden oluşur, vücut cansız embriyo ve dokuyu dışarı atar. Atamadığı durumlarda tıbbi açıdan müdahaleler gerekli olur.
Dokunun tamamen atılıp atılmadığı izleme ve takip yöntemi ile kontrol altında tutulmalıdır. Bir kadında kimyasal gebelikler tekrarlıyorsa mutlaka durum incelenmeye alınmalıdır. Hormonal dengesizlikler, rahimde var olan anormallikler kontrol altında tutulmalıdır.
Kimyasal Gebelik Yönetimi
Kimyasal gebeliğin tekrarlanması anne adayında özellikle duygusal açıdan ciddi çöküntüler yaratır. Erken hamilelik kaybı yaşamak duygusal boşluktur. Bu dönemde destek almak hatta terapi görmek bile yardımcıdır.
Anne adayı bu dönemde kendisi ile barışık olmalıdır, dinlenmelidir, yaşam kalitesini yüksek tutmalıdır, stresten uzak olmak için aktivitelere yönelmelidir. Kendine zaman tanıması hem fiziksel hem de duygusal olarak iyileşmesinde etkili olacaktır.
- Kimyasal bir gebelik geçiren bir kadın tekrar bir hamilelik için bir adet döngüsü beklemelidir.
- Kimyasal gebelik ve normal hamilelik belirtileri yaşayan bir kadının kaybı hayal kırıklığı ve ciddi üzüntüdür. Yaşanan stresin atlatılması için bir dönem gereklidir.
- Kimyasal gebelikler kabuslar ,psikolojik sorunlar yaşatabilir. Bu durumun toparlanması da belirli bir zamana ihtiyaç duyulması ile atlatılabilir.