Bu makalemizde sizler için Donuk Omuz Sendromu Nedir, Donuk Omuz Sendromu Neden olur ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirme hazırladık. İşte Donuk Omuz Sendromu hakkında bilgiler..
Donuk Omuz Sendromu Nedir?
Donuk omuz sendromu, omuzdaki eklemlerin kalınlaşması ya da iltihaplanma ile birlikte eklemlerdeki sıvının azalması ile meydana gelen ağrılar ve hareketlerin kısılması halidir. Genel olarak tek omuzda görülür. Yaşanan kalınlaşma ve süreç içerisinde kısalan dokular ile birlikte omuz bölgesinde hareketliliği engellemeye başlar. Donuk omuz sendromu hastalığı yavaşça ilerler.
Donuk Omuz Sendromu Nedenleri
- Hareketsizlik
- Düşme sonucu yaşanan travmalar
- Kalp krizi, şeker hastalığı, tümör, tiroid gibi hastalıklar
- Tendon yırtıkları
Donuk omuz sendromu ağrı veren ve omuz bölgesi hareketliliğini kısıtlayan bir hastalıktır. Hareketlilik özellikle ilerlemiş süreçte çok daha acı verici bir hal alır. Özellikle geceleri ciddi ağrılar yaşanır. Kadınlarda çok daha sık görülür.
Donuk Omuz Sendromu Belirtileri
- Kolun hareket ettirilmesi ile gittikçe artan bir omuz ağrısı
- Üzerine yatıldığında yaşanan omuz ağrısı
- Kolu kaldıramama hali
- Günlük işlerin yapılmasında bile yaşanan zorluk
Donuk omuz sendromu evrelerden oluşur. Yaşanan ağrı eklemlerin tutulması ile devam eder. Şiddetli ağrı gittikçe artar. Bazen ağrı hafifleme dönemine girer. Fakat yine de zaman zaman ağrılar yaşanır, hareket kapasitesi azalır.
Sonraki dönemlerde hareket kısıtlılığı giderek azalır. Donuk omuz sendromu tanısı konulması; belirtileri dikkate alınarak bir uzman tarafından belirlenebilir. MR tetkikleri istenir, bu sonuçlar muayene birlikte değerlendirilerek tedavi aşamasına geçilir.
Donuk Omuz Sendromu Tedavisi
Donuk omuz sendromu tedavisi ilaç tedavisi ile başlar, destek olarak fizik tedavi ile süreç ilerler. İlaç tedavisi yaşanan ağrıları giderirken; fizik tedavi de bir tedbirdir. Tedavi süreci hastalık açısından değerlendirildiğinde kolu kullanamama halinin yaşanmaması adına doğru olan yaklaşımdır. Fizik tedavinin doğru uygulanması hastalığın tedavi edilmesinde büyük etkendir. Tedavi aşamalarına dikkat edilirse hastalıktan tamamı ile kurtulmak mümkündür.
Donuk omuz sendromu genelde 40 yaş sonrası kadınlarda sıklıkla görülür. Diyabet hastalığı riskli bir faktördür. Bunun dışında kalp krizi geçirenler, tiroid hastalığı olanlar, Parkinson ya da cerrahi işlemler sonrası görülebilir. Donuk omuz sendromu; hayat kalitesini ciddi açıdan bozar, hareket kabiliyetini kısıtlar ve şiddetli bir ağrı yaşanır.
Hastalık bazı durumlarda kendi kendine geçebilme ihtimallerini kapsasa da en kesin çözüm tıbbi yaklaşımdır. Öncelikli olarak ilaç tedavisi ile başlanır, fizik tedavisi ile desteklenir. Eklem içine ağrıyı azaltmak adına enjeksiyon uygulaması yapılır. Eğer yanıt alınamazsa son çare cerrahi müdahaledir.
Donuk Omuz Sendromu Ameliyatı
Donuk omuz sendromu ameliyatı açık ve kapalı yöntemlerle uygulanmaktadır. Eklemlerdeki yapışıklıklar giderilir. Böylelikle hastadaki ağrı da ortadan kaldırılır ve hareket etme imkanı sağlanmış olur. Genel anestezi altında işlem gerçekleşir. Ameliyat sonrasında da dikkatli ve özenli olunması yapılan işlemin çok daha başarılı olmasını sağlar. Ameliyat sonrasında ağrıların kontrolü ilaç tedavisi ile giderilir. Yine ameliyatın ilerleyen günlerinde fizik tedavi ile bölgede ödem oluşumu engellenir. Fizik tedavi hastada kasların güçlenmesini sağlar.
Kas ve kemik yapısı zaman içerisinde deforme olma yolundadır. Bu nedenle donuk omuz sendromu ya da bu tarz ortopedik her problem mutlaka uzmana danışılmalı, tedavisi yaptırılmalıdır. Bu tarz bilgiler için Bedava uc sitemize göz atabilirsiniz.