Üretim faktörleri, gelir elde etmek amacıyla yapılan bütün faaliyetlerini tamamını kapsamaktadır. Ekonomistler üretim faktörleri dendiği zaman bunu 4 ana başlık altında incelemektedir.
Bu 4 ana başlığı ekonominin olmazsa olmazı olarak kabul ederler. Bu faktörlerin hangi düzeyde birleştirip uyguladığınız ise sizin başarınızı ve kalitenizi ortaya koyacaktır.
Walden Üniversitesi Finans Yüksek Lisans Programı direktörü Bob Castaneda “Mal ve hizmetleri uygun fiyatlı ve doğru zamanda, doğru yerde sunabilmek için üretim faktörlerine ihtiyaç var” demiştir.
4 Üretim Faktörü Nedir?
Üretim Faktörleri arasındaki etkileşimin bozulması demek üreticinin, tüketicinin zarar etmesi anlamına gelmektedir. Çünkü bu durumda daha yüksek girdi maliyetleri ve daha kalitesiz mallar ortaya çıkacak ve insanlar bu zararın altından kalkamayacaktır. Üretim faktörlerinin en önemli noktası ise kısıtlı olmasıdır.
Yatırımcılar, üretim faktörlerinin tam olarak nerde geliştiğini ve nerede dezavantaj oluşturduğunu öğrenmelidir. Dört üretim faktörünün her birine teker teker bakalım ve finansal piyasaları etkilemek adına nasıl bir araya geliyorlar hepsini alt başlıklar halinde inceleyelim. Bunlar başlıca Toprak ve Arazi, İş Gücü ve Emek, Sermaye ve Girişimciliktir.
Toprak ve Arazi
Bir üretim faktörü olarak kullanılan arazi, bir malın doğal yollarla üretiminin sağlanması için etkin rol oynamaktadır. M&O Marketing’de uygulama geliştirme yönetici direktörü Edward Petersmarck, bunların tıpkı ormanlarımız gibi yenilebilir. Bunun yanında petrol veya su gibi yenilenemeyen kaynaklar olarak belirtilebileceğini ifade etmiştir.
ABD, üretim faktörü bakımından toprak konusunda oldukça avantajlıdır. Dünya coğrafyasına göre en büyük 3. Ülkesi olan Amerika, 750 milyon dönümden daha fazla ormanlık alan, yaklaşık 2.3 milyar dönüm işlek tarım arazisi ve en büyük kömür ve petrol kaynağı olarak birçok doğal kaynağa sahiptir. Ancak diğer bölgelerden daha sert iklimlere sahip olduğu için bu kaynaklara erişim göründüğü kadar kolay değildir.
Bir Üretim Faktöründe Arazinin Özellikleri
- Toprak, doğanın size vermiş olduğu bir hediyedir.
- Arsanın üretim maliyeti sıfırdır
- Hareketsizdir
- Arazi yerinde sabittir ve arz sınırlıdır.
İş Gücü ve Emek
Emek, bir işletme içerisinde insanlar tarafından yapılan bütün işleri kapsamaktadır. İş gücü faktörünün asıl değeri, insan gücüne, bağlı olan sermayeye ve üretim kalitesine bağlıdır. Bir malın oluşturulmasında kullanılan üretim faktörleri ile o mal daha kaliteli hale getirebilir, daha fazla üretilebilir ancak bu daha düzenli ve verimli kullanılması hem sürekliliği oluşturur hem yapısal kalitenin bozulmasını önler.
Buldozerler gibi iş makineleri, aynı miktarda oluşum için daha az insan gücüne ihtiyaç duyarken, üretkenliği artırmak amacıyla insan gücüne tamamen dezavantaj sağlamıştır. Aynı şekilde, küreselleşme, dış kaynak edinme fırsatları sayesinde işgücü üzerinde oluşan baskının daha da artmasına sebep olmuştur.
Karakteristik Özellikleri
- Bu bir insan kaynaklı faktördür.
- İnsan emeğini depolayamaz.
- Hiçbir emek türü aynı değildir.
Emek Türleri
- Vasıfsız
- Yarı yetenekli
- Yetenekli
- Profesyonel
Sermaye
Bir üretim faktörü olarak sermaye, işletme içerisindeki malların, insan gücünün, üretimde kullanılan malzemelerin tümünü kapsamaktadır. Sermaye tamamen satın alınabilir, ama üretim için kullanılamaz. Sermayeyi para ile karıştırmamanız gerekmektedir. Tüketim malları adından da anlaşılacağı gibi tüketim için, sermaye malları ise üretim için kullanılmaktadır. Bunu göz önünde bulundurduğunuzda tüketim ve sermayeyi ayırt edebilirsiniz. Örneğin, büyük bir iş merkezi üretim, bir apartman dairesi ise tüketim malıdır. Sermaye sektöre ve iş gücüne göre tamamen değişiklik göstermektedir. İnşaat sektörünün sermayesi bir buldozer olabilirken, nakliye şirketinin ise kamyonettir.
Özellikleri başlıca;
- Sermaye, insan yapımı bir faktördür,
- Mobildir,
- Pasif bir üretim faktörüdür,
- Sermaye Türleri,
- Sabit,
- Çalışma,
- Girişim,
Girişimcilik
Girişimciler, kar elde etmek amacıyla, sermayeyi, toprağı, iş gücünü hepsini birleştirerek faaliyet gösteren kişilerdir.
Özellikleri başlıca şu şekildedir;
- Hayal gücüne sahip bireylerdir.
- Büyük bir idari yapıları vardır.
- Bir girişimci, bir eylem insanı olmalıdır.
- Bir girişimci organize etme konusunda profesyonel olmalıdır.
- Bilgili ve deneyimli bir kişi olmalıdır.
- Profesyonel ve sakin yaklaşımlarda bulunmalıdır.