Terfinin ne olduğunu birçok kişi “Terfi Nedir Nasıl Alınır” araması ile araştırmaktadır. İş hayatına girdikten sonra hedeflerimizi her geçen gün artırmaya çalışırız. İş yerinde yükselmek, terfi almak için de yoğun çalışma temposuna girebiliriz. Fakat çok çalışmak bazen yükselmek için yeterli gelmez.
Özellikle kurumsal şirketlerde çalışıyorsanız iş performansınızla dikkat çekmek istemeniz çok normaldir. Belirttiğimiz üzere maalesef ki bazı durumlarda siz ne kadar iyi işler çıkarırsanız çıkarın bu pek çok kişi tarafından önemsenmeyebilir.
Terfi Almanın Yolları
Geleceğiniz için daha iyi konumlarda olmak istediğinizde ve maaşınızın da sizi tatmin eder düzeye ulaşması için iş hayatında dikkat etmeniz gereken noktalar olmaktadır. Bizde size bu yazımızda bu noktalardan bahsedeceğiz.
Terfi almak için yapılması gerekenleri detaylı bir şekilde sizlere anlatmak istiyoruz.
Terfi Nedir?
Öncelikle terfinin ne demek olduğundan bahsedelim. Terfi, çalıştığı iş yerinde daha yüksek maaş alacak düzeye gelmesi ve iş gücünün sorumlulukların artması demektir. Terfi alan çalışanın performansı, deneyimi artacağı için uygun görülen maaş artışı yapılır.
Terfi sayesinde çalışanın iş yerindeki gücü, statüsü ve otoritesi artacağı için terfi alan kişinin motivasyonu da artış gösterir. Şirket içinde üst kademelerde açıklar varsa, o şirket bünyesindeki çalışanlar boş kadrolara getirtilebilir.
Bu sayede kişilerin motivasyonu ve işe olan olumlu düşünceleri artış gösterir, diğer kişiler de bu sebeple yükselmek için daha çok işe odaklanır. Terfi ile hayal kırıklıkları ve durgunluklar azalış gösterir.
Belirttiğimiz gibi terfi alan kişinin sorumlulukları artsa da, tatmin edici bir maaş alacağı için moral ve motivasyonu da artış gösterir. Bundan dolayı bir şirket bünyesinde çalışan kişilerin çabası artınca terfi aldığından dolayı mutluluk hisseder. Yani terfinin bir çok olumlu yanı bulunmaktadır.
Böylece terfi almak şirket içinde önemli görevler üstlenmek, güzel bir maaşa sahip olmak ve başarı için daha motivasyonlu bir şekilde çalışma sağlar. Sizde bundan dolayı kariyeriniz için sizden üstte bulunan kişiler tarafından takdir alarak terfi alma şansına ulaşabilirsiniz.
Terfi Almanın Hedef ve Amaçları
- Çalışan kişinin iş becerisini ve iş ile ilgili bilgilerini tanımak,
- Çalışan personellerin verimini artırmak ve motivasyon sağlamak,
- Rekabet anlayışını geliştirmeyi amaçlamak,
- Çalışan kişilerin iş ile ilgili heveslerini artırmak,
- Çalışan kişilerin moral ve memnuniyetlerini daha da artırmak,
- Çalışan ve şirket arasındaki bağı güçlendirmek,
- Çalışanlar arası iletişimi geliştirmek,
- Şirkete karşı olan aitlik duygusunu güçlendirmek,
- İş konusunda başarılı kişileri kaybetmemek,
- Henüz terfi alamamış personelleri terfi alabilmeleri için fırsat vermek.
Terfi almanın personeller üzerinde hem olumlu hem olumsuz yönleri bulunur, şirketler personellerin motivasyonlarını kaybetmemeleri için sağlam bir terfi sistemi oluşturması gerekir.
Terfi Çeşitleri
Yatay Terfi
Bir personelin bulunduğu bölümle aynı bölümde yer değiştirmesine denir. Çalışmış olduğu departmandan bir diğerine geçiş yapması da bir nevi terfi çeşididir.
Dikey Terfi
Bir personelin statü, yetki, maaş ve sorumluluklarının artmasıyla bulunduğu bölümden bir üst bölüme geçiş yaptığı terfi çeşididir.
Kuru Terfi
Maaş artışı olmadan yapılan terfi şeklidir. İnsanlar bu terfiyi iş yönünden daha verimli çalışmak için tercih etmektedir.
Şirketlerde Terfi Süreçleri Nasıl Ayarlanır?
Bir şirketin bünyesinde çalışan personelin terfi için yeterli olup olmadığı kararını vermek biraz zor olmaktadır.
Personellerinin görev süreleri, gerçekleştirdikleri başarılar ve yeteri kadar becerilerinin olup olmadığı terfi konusunda yardımcı etkenler olmaktadır. Bu etkenler değerlendirildiğinde o personelin terfi için hazır olup olmadığı göz önünde bulundurulur.
Çünkü tarifi almak sadece üst kademeye geçmek ya da maaş artışı demek değildir. Terfi alan personelin iş ile ilgili sorumlulukları da artmaktadır. Bu sebepten dolayı o sorumlulukları yerine getirip getiremeyeceği değerlendirilir. Terfi sürecindeki önemli etkenleri maddeler halinde sizlerle paylaşacağız.
Performans
Çalışan bir personelin terfiyi alıp almayacağına karar verirken belirlenen bir zaman aralığındaki çalışma performansı göz önünde bulundurularak değerlendirmeye alınır.
Çalışma Süresi
Bir personelin tarifi almasına karar verilirken dikkat edilmesi gereken bir madde de o iş yerindeki çalıştığı zaman zarfıdır.
Yetenek
Personelin göstermiş olduğu yetenek terfi alma konusunda önemli bir etkendir.
Eğitim ve Teknik Değerlendirme
Personel almış olduğu eğitim ve teknik olarak nasıl çalıştığı terfi alma konusunda önemlidir.
Potansiyel
Bir personelin terfi almadan önce getirileceği pozisyonla ilgili performansının yeterli olup olmadığı değerlendirilir.
Terfi Süresi ve Kariyer Zamanı
Bir personelin terfi almasına karar verilirken önem verilmesi gereken bir diğer nokta ise son almış olduğu terfiden alacak olduğu terfiye kadar geçen zaman zarfıdır.
Terfi İçin Neler Yapılmalıdır?
- Çalıştığınız şirketin işlerinin kolaylaşıp hafiflemesini sağlayın.
- İnsanlarla kurmuş olduğunuz iletişim becerisini artırın.
- İşinizi daha iyi ve başarılı bir şekilde nasıl tamamlaya çalışacağınızı değerlendirin.
- Yöneticilerle aranızı iyi tutmaya, kibar olmaya, hoşgörülü ve iş kurallarına uyan biri olmaya özen gösterin.