Birçok farklı sektörde kullanılan en önemli yapılar içerisinde paslanmaz çelik gelir. Özellikle taşımış olduğu ayrıcalıklar ve kullanım şekli üzerinden uzun yıllar değerlendirilir. Paslanmaz çeliklerin içerisinde farklı kimyasal elementler bulunur.
Bu elementlerin bir araya gelmesiyle alaşım haline getirilmiş olan paslanmaz çelikler, dayanıklılık ile beraber görsel açıdan sağladığı estetik üzerinden önemli potansiyel teşkil eder.
Aynı zamanda farklı şekillere bürünmesi eşliğinde değişik sektörler için ana ve ara parça olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle korozyona ve paslanmaya karşı sağlamış olduğu koruma üzerinden ön plana çıkan bir yapıdır.
Paslanmaz Çelik Nedir?
Genel olarak başta içerisinde krom olmak üzere nikel ve molibden gibi birçok element bulunduran, paslanmaz özelliğe sahip bir çelik türüdür. Bu elementlerin karışımı ile beraber ortaya çıkan bir alaşım meydana getirir.
Paslanmaz Çelik Nedir, Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir? |
Özellikle havadaki oksijen, nem ve su ile birlikte temasa geçtiğinde çelikten daha az bir paslanma etkisi gösterir. Genel çerçevede bu elementler paslanmaz çeliğin içerisinde %10 ile %20 arasında yer alır. Bu durum kullanım alanı ve özelliklerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Günlük yaşamda birçok farklı alanda kullanılan bir ürün olmasını yanı sıra, oksidasyona karşı oluşturduğu koruyucu tabaka ile önemli yer taşır. Bu da uzun vadede sağlıklı şekilde paslanmaz çeliğin kullanılmasına imkan verir.
Paslanmaz Çelik Nasıl Üretilir?
Ana maddesi krom olan paslanmaz çelik birçok elementi bünyesinde barındırır. Bu element toprağın altından çıkarıldıktan sonra nikel, molibden, silisyum ve magnezyum gibi elementler ile belirli aşamalardan geçerek birleştirilir. Bu bilişim neticesinde paslanmaz çelik aynı zamanda bir alaşım oluşturur.
Daha sonra ayrışma işlemi gerçekleştirilir ve bu süreç hassas yapı altında ele alınır. Ardından kaynatılır ve sıvı haline getirilmek suretiyle şekil verilecek kıvama getirilir.
Bu işlem yapılırken içerisinde en az %10 kadar bir krom eklemesi yapılmaktadır. Diğer elementlerde yine farklı yüzdeler üzerinden eklendikten sonra sektöre uygun olarak şekillendirilir.
Paslanmaz Çeliğin Özellikleri Nelerdir?
Öne çıkan birçok farklı özelliği ile beraber günümüz sayısız sektörü için paslanmaz çelik büyük öneme sahiptir. Öne çıkan paslanmaz çelik özellikleri üzerinden uzun vadede sağlıklı bir kullanım imkanı sunar.
- Paslanmaya karşı direnç gösterir.
- Korozyona karşı etkilidir.
- Sıradan çeliklerde olduğu gibi üzerinde su ve benzeri leke tutmaz.
- Uzun vadede ilk günkü gibi kullanım imkanı verir.
- Estetik açıdan oldukça hoş bir görüntü sağlar.
- Pek çok dış etkene karşı dayanıklıdır.
- Mukavemeti yüksektir.
- İnsan sağlığını koruyucu bir yapı sunar.
Bu ve benzeri gibi birçok özelliği doğrultusunda paslanmaz çelik günümüzün en önemli malzemeleri içerisinde yer alır. Çeliğin farklı aşamalarda işlemden geçmesiyle beraber oluşturulan paslanmaz bir üründür.
Taşımış olduğu özellikleri içine katılan element yüzdeleri ve belirli işlemler doğrultusunda sektörlere göre değişkenlik göstermesiyle kullanılır.
Paslanmaz Çelik Çeşitleri Nelerdir?
Paslanmaz çelik bünyesinde barındırdığı farklı elementler ve öne çıkan aşamaları kapsamında birçok çeşidine sahiptir. Bu çeşitler yapısal olarak değişkenlik gösterirken aynı zamanda dayanıklılık ve benzeri özellikleri doğrultusunda da farklılık yaratır. Böylece kullanım alanına uygun şekilde hazırlanmak suretiyle paslanmaz çelik çeşitleri kullanılır.
- Östenitik paslanmaz çelik çeşitleri
- Ferritik paslanmaz Çelikler
- Martensitik paslanmaz çelik ürünleri
- Dubleks paslanmaz Çelikler
- Çökerme ile sertleştirilmiş olan paslanmaz çelik çeşitleri
Bu şekilde yukarıda verilen her paslanmaz çelik ürünü farklı özelliklere sahip olarak üretimden geçer. Özellikle dayanıklılık yapısı, içerisindeki element yüzde ve miktarı, tasarımı ve boyutları ile beraber birçok alanda yaygın şekilde kullanılırlar.