Eğri boyun hastalığı günümüzde sıklıkla yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Yaşam tarzlarındaki hızlı değişimler, teknoloji kullanımın sıklığı boyun omurlarında zaman içerisinde sorunlara yol açmaktadır.
Eğri Boyun Hastalığı Nedir?
Eğri boyun hastalığı bebeklerde özellikle ilk aylarda en yaygın şekilde görülür. Başın eğilmesi ile başlayan semptomlar, nefes alma ile yutkunmada güçlüklerle, bacaklarda, kollarda güçsüzlük halleri ile, konuşmada bozukluklarla devam eder. İlerleyen dönemlerde idrar ve dışkı kaçırma da buna eklenirse mutlaka tedavi aşamasına geçilmelidir.
Eğri Boyun Hastalığı |
Eğri Boyun Hastalığının Nedenleri
Eğri boyun hastalığı boyun omurlarının geçen yıllar içerisinde yıpranması ile ortaya çıkar. Yaşla birlikte disklerdeki sıvının azalması ile birlikte boyun omurlarında da aşınmalar başlar. Bu da şekil değişiklikleri demektir. Omurga üzerinde ağırlık, aşırı fiziksel aktiviteler yapılması da bu hastalığın gelişiminde katkıda bulunur.
Eğri boyun hastalığı yaşlanma süreci ile birlikte de görülmeye başlar. Eğer erken teşhis edilirse ya da tedavisi yapılırsa varolan semptomlarda azalmalar başlar. Bu yönetilebilirlik ; sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemekle, egzersiz yapmakla,doğru duruşlarla sağlanır.
Eğri Boyun Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Boyun ve omuzlarda yaşanan ağrılar, sertlikler,
- Baş dönmeleri,
- Omuz ya da kollarda uyuşma halleri,
- Kaslarda zayıflıklar,
- Boyun hareketlerinde sorunlar yaşanması,
Eğri boyun hastalığı için erken teşhis ve buna uygun tedaviler ile başarı sağlanır. Hastanın sağlıklı bir yaşam tarzı içinde olması, egzersiz yapması, doğru durması riskleri azaltıcıdır. Yaşla birlikte omurgalardaki diskler içindeki su azalır ve bu da disklerin sertleşmesi demektir. Esnekliğinin azalması yaşlanma ile birlikte artar. Ve eğri boyun hastalığı görülme riski de yükselir. Eğri boyun hastalığı eğer ilerlemiş durumda ise artik omuriliğe ve sinirlere baskı yapma aşamasındadır. Bu da ciddi komplikasyonlar doğurur. Felç, beyinde fonksiyon bozuklukları ilk ciddi sonuçlardır.
Eğri Boyun Hastalığının Tedavisi
Eğri boyun hastalığı tedavisi, hastalığın şiddeti ve hastadaki durumuna göre değişebilir. Tedavi seçenekleri olarak ilaç tedavisi, fizik tedavisi, enjeksiyon uygulamaları ve cerrahi müdahale sayılabilir. İlaç tedavisinde amaç hastanın ağrısını azaltmaktır. Fizik tedavide boyun kasları güçlendirilir. Enjeksiyon uygulamaları boyun omurlarında iltihabı önlemek amaçlıdır. Cerrahi müdahale ise tedavi yöntemlerinden cevap alınamadığında son seçenektir.
Eğri boyun hastalığı olanlarda yaşam kalitesinin arttırılması destekleyici bakımlar arasında en önemlisidir. Böylelikle semptomlar kontrol altında olur, yönetilir. Düzenli bir sağlık kontrolü doktor desteğin etkilerin azaltılmasında büyük önem taşır. Erken tedavi cevap verir, geç tedavi hastalığı kalıcı hale getirir.