Yumurtalık kanseri, kadınlarda yüksek oranda görünen ve bir o kadar da tehlikeli kanser türlerinden biridir. Yumurtalıklar bir kadın için üreme sistemi açısından en önemli parçadır. Yumurtalık kanseri eğer erken dönemde belirti vermeden sinsice ilerlerse daha sonraki evrelerde teşhisinde geç kalınabilir. Yumurtalık kanseri sessiz ilerler. Bazen de birkaç belirti ile uyarılar verebilir.
Yumurtalık Kanseri Belirtileri
Yumurtalık Kanseri Belirtilerini sizler için bir araya getirdik. İşte Yumurtalık Kanseri Belirtileri.
- Karın bölgesinde şişlikler ve rahatsızlıklar
- İştah kayıpları
- İdrar yaparken değişiklikler hissetme
- Kronik bir şekilde karın bölgesinde ağrı hissetme
- Sürekli bir yorgunluk hali
- Adet döngüsünde sorunların yaşanması
Bu belirtiler çerçevesinde yumurtalık kanseri tanısı testlerle ve görüntüleme yöntemleri ile de gerçekleşir. Pelvik muayene ile var olan bir kitle aranır. Ultrason ile yumurtalıklar görünür. Kan testleri ile kanser olup olmadığı değerlendirilir.
Bilgisayarlı tomografi ile ayrıntılı görüntüler elde edilir. Kanser varlığı doğrulanırsa cerrahi işlemle şüpheli dokudan bir parça alınarak biyopsi işlemi gerçekleşir.
Yumurtalık Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Yumurtalık Kanseri Nedenlerini birçok kişi araştırıyor. İşte Yumurtalık Kanseri Nedenleri.
Yumurtalık kanseri |
- Genetik olarak yatkınlık durumu,
- Ailede yumurtalık kanseri öyküsü,
- Özellikle menopoz sonrası ve ileri yaş dönemlerinde risk olması
- Hiç doğum yapmama, kısırlık risk kaynağıdır.
Yumurtalık kanseri erken teşhis edilmezse sonuç ölüme gidebilir. Düzenli kontroller, belirtileri dikkate almak kritik yaklaşımlar dır. Yumurtalıklarda var olan her kist kanser olmamakla beraber kontrol altında tutulmalıdır.
Özellikle üreme çağında olan kadınlarda var olan kistler basit ve zararsız olarak nitelendirilir. Ve çoğu zaman da kendi kendine kaybolurlar. Ancak menopoz döneminde bir kadının kistleri tümör riskine açıktır bu nedenle de kontrol altında tutulmalıdır.
Yumurtalık Kanseri Tedavisi
Yumurtalık kanseri tedavisi, tamamen kanserin evresine, yayılma hızına ve hastanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Tedavi seçenekleri arasında kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi işlem vardır.
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için ya da kontrol altında tutabilmek için birtakım ilaçların kullanılması halidir. Radyoterapi, yüksek enerjili ışınlar kullanılarak kanser hücrelerinin yok edilmesi hedeflenir. Cerrahi işlemde yumurtalıklar, bazen rahim çıkarılması uygulanır.
Yumurtalık kanseri teşhisi için CA 125 testi yapılır. Eğer kanser hücresi varsa değer yüksek çıkar.Normal değer 0 ila 35 arasındadır. 35-50 arası mutlaka kontrol altında olmalıdır. 50 düzeyi kanser hücresi varlığı şüphesidir.
Yumurtalık Kanseri Önleme Yolları
Yumurtalık kanseri önleme ya da riskleri azaltma adına birtakım yollar çizilebilir. Özellikle ailede yumurtalık kanseri öyküsü varsa mutlaka kontrol altında olunmalıdır. Doğum kontrol hapı kullanımı riski azaltıcı dır. Gebelik ve emzirme yine risk azaltıcı dır. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmesi, kanser riskini azaltabilir.
Yumurtalık kanserinde erken teşhiste tedaviye yanıt çok daha hızlı bir olumluluk çerçevesinde ilerler. İyileşme oranları %80 ya da %90 lara dayanır. Yumurtalık kanseri kadın sağlığı için ciddi bir tehdittir ve her yaşta görülme olasılığı vardır. Genelde tanısı geç olduğundan ve belirtileri hemen göstermediğinden tedavisine de geç başlanarak ölümcül riskliliği artar.
Yumurtalık Kanseri Evreleri
Yumurtalık kanseri tedavisinde evreler büyük önem taşır bu da erken teşhisin önemini bir kez daha vurgulamaktadır. 1.evrede ise tümör sadece yumurtalıklardadır. 2.evrede kanser rahme, tüplere yayılmıştır. 3.evrede ise karın içine yayılma başlamıştır. 4.evredeyse karaciğer , akciğer gibi organlara sıçramıştır.
Yumurtalık kanseri metastaz yapabilir yani diğer organlara sıçrayabilir. Öncelikle yumurtalık etrafı organlar sonrasında karın iç organlara yayılır. İnce ve kalın bağırsak, akciğer, karaciğer risk altındadır. Yumurtalık kanseri belirtileri bazen sindirim sorunları ile karıştırılabilir özellikle ileri yaşlarda bu belirtiler ile karşı karşıya kalındığında mutlaka muayene edilmelidir.
Düzenli taramalardan geçilmelidir. Yumurtalık kanseri olan bir kadının yaşam tarzı ve düzenli kontrollerinin yanısıra destek açısından bir rehber ile hayatına devam etmesi olumlu bir yaklaşımdır. Bu tarz bilgiler için Bedava UC Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.