Yenilenebilir enerji olarak adlandırılan enerji türleri, rüzgar, yağmur, güneş ışığı ve jeotermal ısı gibi kaynaklardan elde edilir. Karbon nötr olan bu enerji türleri zamanla kendi kendine yenilenebilir kaynaklardır. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, biyokütle enerji, hidroloik enerji yenilenebilir enerjilerdendir. Fosil kaynaklar kullanılarak elde edilen enerjilerin aksine yenilenebilen bu enerji kaynakları doğa için de çok daha faydalıdır.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nedir?
Bilinen, Dünya’da 30 tane ülke en az %20 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaktadır. Gün geçtikçe bu sektöre ilgi ve yatırım artmaktadır. 2015 yılı itibarı ile bu sektöre yapılan yatırım 286 Milyar Amerikan Doları’nı aşmıştır.
Her geçen gün artan yenilenebilir enerji kaynağı şirketleri bu konuda hızla yeni projeler üretmektedir. İlerleyen teknoloji sayesinde bu sektörün maliyeti azalmakta ve daha kârlı hale gelmektedir. Fosil yakıtlar kullanmaktansa, yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesin teşviki Dünya’nın geleceği için çok önemlidir.
Kullanım alanları ise çok yaygındır. Ulaşım, aydınlatma, elektronik cihazlar, ısıtma ve sanayi tesisleri gibi bir çok kullanım alanı bulunur.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları |
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Neden Önemlidir?
Yenilenebilir enerji kaynakları doğaya zarar vermeden enerji ihtiyacını karşılamayı sağlar. Neredeyse sıfır sera gazı salınımı ile enerji üretimini mümkün kılar.
Fosil kaynaklara daha az sahip olan ülkelerin dışa bağımlılığını azaltarak, ülke ekonomilerine katkıda bulunur. Enerji verimliliğini arttırarak hava kirliliğini azaltmaya destek olur.
Fosil kaynak kullanan enerji sistemlerinden daha kolay kurulabilir olması ve daha az teknoloji kullanımı gerektirmesi ile kullanılabilirliği yaygındır. Sadece büyük tesislerde üretilmesine gerek yoktur. Yenilenebilir enerji kaynakları kişisel üretim ve kullanım için de uygundur. Böylelikle hanelerdeki faturalardan tasarruf edilebilir hatta üretilen enerji fazlası ise satılabilir.
Rüzgar Enerjisi
Rüzgar Enerjisi, yüksek ve rüzgar alan bölgelere türbinlerin inşa edilmesi ile elde edilir. Rüzgarın kinetik enerjisi alınarak elektrik enerjisine dönüştürülür. Bu enerji sisteminin gücü alınan rüzgarın hızı ile orantılıdır.
Gün geçtikçe gelişen teknoloji, rüzgar hızının tahmin edilmesini kolaylaştırmıştır. Bu sebeple yenilenebilir enerji kaynakları arasında rüzgar enerjisinin tercih edilirliği çoğalmıştır.
Mikro, küçük, yatay eksenli, dikey eksenli ve eğik eksenli rüzgar türbinleri olarak çeşitleri vardır. Maliyetinin düşük olması sebebiyle en çok tercih edilen yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir.
Güneş Enerjisi
Güneş Enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları arasında rüzgar enerjisi gibi en çok öne çıkanlardan biridir. Bilinen Güneş kütlesinin %90’ı protonlardan oluşmaktadır. 5 milyar yıl boyunca Güneş’teki hidrojen yakımının devam edeceği tahmin edilmektedir. Bu yakımlar sayesinde güneş ışık ve ısı saçmaktadır. Bu sebeple Güneş Enerjisi dünya için sınırsız bir kaynak sağlamaktadır.
Güneş ışığının tüm dünyaya ulaşması sebebiyle dünyanın her yerinde kullanılabilmektedir. Güneş Enerjisinin üretiminin de maliyeti az olduğundan ve her yerde üretilebildiğinden dolayı çok fazla tercih edilmektedir. Kurulduğu bölgede dışarıdan hiç bir ek takviye almadan kendi kendine enerji üretebilme olanağına sahiptir.
Paneller aracılığıyla her boyutta ve her yerde düşük maliyet ile kurulabilir. Hatta artık evlerde bile ufak paneller kullanılarak Güneş Enerjisi üretildiği görülmektedir.
Hidroelektrik Enerji
Hidroelektrik Enerji barajlar ve nehirlerden alır. Hidroelektrik enerji, suyun akışı sırasında ortaya çıkan kinetik enerjinin inşa edilen kanallar yoluyla türbinlere aktarılarak elektrik enerjisine çevrilmesidir. Su akışının yüksek olduğu yerlerde Hidroelektrik Enerji tesislerinin kurulması, verimi çok fazla arttırır.
Hidroelektrik enerji kaynakları istenildiği zaman çalıştırılıp istenildiği zaman durdurulabilir. Bu kullanımda kolaylık ve güvenlik sağlar. Enerji üretimi haricinde çevresinde sulama amaçlı da kullanıldığı görülür.
Jeotermal Enerji
Jeotermal Enerji’nin kaynağını yeraltı suları oluşturur. Bu enerji türünde yeraltındaki sulardan veya onlardan çıkan buharlardan faydalanılır. Jeotermal alanlarda açılan kuyular aracılığıyla su ve buhar ayrıştırılarak jeneratör ve türbinler sayesinde elektrik enerjisi üretilir.
Aynı zamanda kaplıca amacıyla kullanılarak insanların hizmetine de sunulabilir. Türkiye’de başlıca kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir.
Hidrojen ve Gelgit Enerjisi
Hidrojen Enerjisi, hidrojen gazı işlenerek elde edilir. Hidrojen Enerjisi kullanılarak deniz ve okyanuslarda yaratılan dalga ve gelgitler ile ise bir diğer yenilenebilir enerji kaynaklarındandır.
Biyokütlesel Enerji
Biyokütlesel Enerji, kaynağını biyolojk atıklardan alır. Genellikle bitki ve hayvan kaynaklarının kontrollü bir şekilde yakılmasıyla elde edilir. İstenilen her yerde kullanım ve üretim imkanı sağlar. İsteğe göre her boyutta inşa edilebilir.