Son zamanlarda birçok kişi Diksiyon Nasıl Geliştirilir? sorusunu sormaktadır. Bu yayınımızda sizlere Diksiyon hakkında bilgi verip Nasıl Diksiyonunuzu geliştirebileceğiz hakkında bilgiler vereceğiz.
Diksiyon Düzeltmek İçin Ne Yapılır?
Günlük yaşantımız veya iş yaşantımızda insanlarla iletişim kurarken konuşma tarzımız ve diksiyonumuz önemli bir yere sahiptir.
Örneğin bir iş görüşmesinde düzgün bir diksiyonla kendimizi anlatamazsak o iş görüşmesi olumsuz sonuçlanabilir.
Peki öyleyse diksiyonumuzu daha iyi bir şekilde geliştirmek için yapabileceklerimize göz atalım. Öncelikle diksiyonun ne olduğuna değinmekte fayda var.
Diksiyon Ne Demektir?
Konuşma esnasında kullanmış olduğumuz kelime ve cümleleri dil bilgisi kurallarına uyarak ve doğru telaffuz edecek şekilde kelimelerin uyumuna ve ses tonuna dikkat edip akıcı olacak biçimde konuşma şekline diksiyon denir.
Yapılan etkinliklerde sunuculuk yapanlar, televizyon haberlerinde izlediğimiz spikerler veya radyo programı sunucuları da diksiyon eğitimi almaktadır.
Radyo programı dinlerken sunucunun konuşmasındaki ahenk ve akıcılık hepimizin dikkatini çekmiştir, aynı zamanda bir haber kanalı spikerinin haberi sunarken yapmış olduğu el hareketleri ve haberi anlatım şekli de ilgiyi üzerine çekebilmektedir.
Hepimiz bu şekilde konuşma becerisine sahip olmak isteyebiliriz. Topluluk içinde yapacağımız konuşmalarda diksiyonumuza dikkat etmemiz dinleyicilerin dikkatini çekebilmemiz için başarılı bir yöntemdir.
Diksiyonumuzu Düzeltmek İçin Neler Yapabiliriz?
Bazı durumlar haricinde hiç birimiz bir radyo programcısı, bir haber spikeri ya da bir etkinlik sunan sunucular gibi akıcı bir şekilde konuşamayabiliriz.
Diksiyonumuza dikkat etmeyip karşımızdakine bir şey anlatmak isterken konuşma sırasında ‘eee, yaaa, ondan sonra’ gibi ifadeler kullandığımızda sağlıklı bir konuşma yapmamış oluyoruz. Doğal olarak da karşımızdaki insan ya da topluluk bizi dinlerken sıkılabiliyor.
Eğer siz de diksiyonunuzu düzeltmek isterseniz bu konuda yapabileceğiniz pek çok yöntem bulunmaktadır. Mesela diksiyon kurslarına gidebilir ya da internet üzerinden kendi diksiyonunuz için eğitimler alabilirsiniz. Bu işe başlarken belirttiğimiz gibi konuşmanıza olumsuz etkileyen ifadelerden kaçınmanız gerekir.
Diksiyonumuzu Nasıl Geliştirebiliriz?
Dilediği gibi akıcı konuşma yapamayan kişiler herhangi bir konuşma bozukluğundan dolayı özgüven eksikliği yaşayabilmektedir. Bu eksiklikten dolayı da kişinin hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sorunları hayatından silmek isteyen kişiler ise diksiyonunu düzeltebilmek için çeşitli araştırmalar yapmaya koyuluyorlar. Diksiyonlarını düzeltmek için eğitimlere ya da kurslara gitmek akla gelen ilk fikirlerden olmaktadır. Bunun için güvenilir ve bu konuda en iyi yerleri bulmakta fayda olacaktır.
Evimizde Diksiyonumuzu Nasıl Düzeltebiliriz?
Diksiyonunuzu düzeltmek için evde uygulayacağınız bir çok yöntem bulunmaktadır. Örneğin tekerlemeler söyleyerek diksiyonunuzu düzeltmeye başlayabilirsiniz. Tabii ki bu yapacağınız yöntemlerle kesin olarak diksiyonunuz düzelir diyemeyiz. Diksiyonunuzu kesin olarak düzeltmek için alanında başarılı kişiler tarafından eğitimler almalısınız.
Evde Diksiyon Tekerlemeleri Nasıl Yapılır?
Bu yöntemle diksiyonunuzu düzeltmeniz mümkündür. Medya alanında veya diksiyonun en önemli olduğu alanlarda eğitim alan kişiler, bölüm derslerinde diksiyonlarını düzeltmek için bu tarz tekerleme egzersizleri yapmaktadırlar. Teoriden ziyade bu yöntem pratikte daha çok işe yaramaktadır.
Daha önce hiç dudak tembelliği diye bir kavram duydunuz mu? Bazı sözcük, kelime veya cümleler uzun zaman kullanılmamaktadır. Bu tekerlemelerde ise yan yana daha önce hiç kullanmadığınız kelimelerle karşılaşmanız mümkün. Kullanacağınız diksiyon tekerlemeleri bir yandan eğlenceli olurken, bir yandan da kişiyi düşünmeye yönlendirebilir. Bu tekerlemelerle istediğimiz cümleleri kurabilir ve kelime hazinemizi genişletebiliriz.
Çocukluğumuzda çok sık kullandığımız tekerlemeler, yaşımız ilerledikçe unutulmaya başlıyor. Bu da dudak tembelliğine yol açabiliyor. Diksiyonumuzu geliştirecek tekerlemeler ise bu dudak tembelliği durumuna engel olmaktadır.
Diksiyonumuzu Düzeltecek Egzersizler
Diksiyonumuzu düzeltmek için başlayacağımız derslerin en temeli egzersizlerdir. Bu egzersizleri tekerlemeler ile yapabilirsiniz. Söylerken bizi zorlayan tekerlemeleri sürekli söyledikçe dilimiz alışır ve daha rahat bir şekilde söylemeye başlarız. Diksiyonunuzu geliştirirken yapacağınız egzersizlerde kullanacağınız tekerlemeleri hızlı bir şekilde okumak size büyük fayda sağlayacaktır.
Diksiyonumuz Zamanla Bozulur mu?
Sahip olduğumuz diksiyon hemen bozulan bir özellikte değildir. Fakat bunun aksine, gün içinde bulunduğumuz yer, günlük konuşmalar ya da konuşma dilimizde kullanmış olduğumuz kelimelerin sınırlı olması diksiyonumuzun bozulmasına yol açan etmenlerdir. Bu yüzden günlük yaptığımız sohbetlerde bile konuşmamıza dikkat etmeliyiz.
Diksiyon Neden Önemlidir?
Yazımızın başlarında da belirttiğimiz gibi diksiyon günlük hayatımız, iş hayatımız ve daha bir çok alanda bizim için önemli bir özelliktir. Toplantılarda, iş görüşmelerimizde, günlük hayatımızda görüştüğümüz insanlarla aramızdaki sohbette diksiyonumuz bize yardımcı olmaktadır.
Akıcı ve düzgün bir konuşmaya sahip olduğumuzda özgüvenimiz oldukça yüksek olacağı için kendimizi en doğru şekilde ifade edebiliriz. Bundan dolayı diksiyonumuza oldukça dikkat etmeliyiz ve diksiyonumuzun düzgün olması için tüm yöntemleri denemeliyiz.