Ajanda Kullanma Alışkanlığını Nasıl Edinilir?
Gün içinde yapmamız gereken bir sürü iş var ve yeri geldiğinde bu işleri hafızamızda tutmakta zorlanabiliyoruz.
Özellikle sık sık önemli şeyleri unutuyorsanız, bazı insanların düzensiz yaşamaya alışkın olduğu gibi sizde buna alışkın bir durumdaysanız, yatağınıza girdiğinizde gün içerisinde yapmanız gereken en önemli işi yapmadığını hatırlıyorsanız, sanırım artık ajanda tutmanızın zamanı gelmiştir.
Merak etmeyin, doğru ve düzenli bir şekilde ajanda kullanmaya başladığınızda, üretkenliğinizin arttığını ve işlerinizin daha akıcı bir şekilde ilerlediğini fark edeceksiniz.
Ajanda Kullanmayı Alışkanlık Haline Nasıl Getirebilirim?
- Ajanda kullanımı konusunda sürekliliği sağlayamıyorum.
- Günlük hedefler koyuyorum ama hedeflerime ulaşamıyorum.
- Ajanda alışkanlığı edinmek istiyorum fakat bunu unutuyorum.
- İstikrarlı bir şekilde ajanda kullanamıyorum.
Bu yakınmalar size de tanıdık geldi mi? Eğer cevabınız evet ise doğru bir şekilde ajanda kullanmayı başaramıyorsunuz demektir. Peki, bu işin doğrusu nedir, daha da önemlisi ajanda kullanımını nasıl sürekli hale getirebiliriz?
Öncelikle gerçekten baktığınız zaman size mutluluk verecek bir ajanda alın. Bu noktada Marie Kondo yöntemindeki gibi satın almak istediğiniz ajandayı elinize alarak “Bu içimde mutluluk hissi yaratıyor mu?” sorusunu kendinize sormanız gerekmektedir. Eğer ajandanızı severseniz sizin için kullanımı daha rahat olur.
Kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Hatta ajandanızı kişiselleştirmek için minik stickerlar alarak ajandanıza renk katabilirsiniz.
İçinize Mutluluk Hissi Veren Ajandanızı Nasıl Doğru Bir Şekilde Kullanabilirsiniz?
Ajandanıza öncelikle bulunduğunuz dönem içerisindeki önemli tarihleri not edin. Bu tarihler ödev, proje, sınav, buluşma, doğum günü gibi tarihler olabilir. Bunun dışında çalışıyorsanız, toplantılara giren biriyseniz bu toplantıların tarihlerini de ajandanıza not edebilirsiniz.
Özellikle de yıllık/aylık planlama bölümlerine üşenmeden bütün tarihlerinizi yazın. Böylelikle en başta önemli gün ve haftalarda hangi tarihlerde neler yapmanız gerektiğini unutmamış olacaksınız.
Ajandanız her kullanımınızda hayatınızı kolaylaştırmalı, işte bu yüzden genelde haftalık olarak ilerlemelisiniz. Haftanın sizin için uygun olan bir gününü ajandanızın haftalık planını hazırlamak için ayırabilirsiniz.
O hafta içerisinde sizin için önemli olan ve yapmanız gereken her şeyi “ödev, sınav, toplantı vb.” hepsini düzenli bir şekilde not edin. Son anda iptal olan yada ertelenen bir durum olduğunda bunu ajandanız üzerinden değiştirebilirsiniz. Ama mutlaka haftanın her gününü ayrı ayrı yazıp, yapmanız gereken her şeyi o günlere yazmalısınız.
Çok yoğun bir dönem geçiriyorsanız, planlarınızı günlük yapabilirsiniz. Önemli olan günlük plan yaptıktan sonra her akşam yada her sabah 5 dakika bile olsa ajandanıza göz atarak, gün içerisinde neler yapmanız gerektiğini bilerek güne başlamanızdır.
Eğer bunu alışkanlık haline getirirseniz, her akşam yatmadan önce ajandanızı kontrol edebilir, bir sonraki gün için neler yapmanız gerektiğine göz atabilirsiniz. Bu esnada bir değişiklik veya iptal durumuyla karşı karşıya kalırsanız, gün içerisindeki planlarınıza ekleme yada çıkarma yapabilirsiniz. Böylelikle her durumda günlük planınız hazır olmuş olacaktır.
Ajanda Kullanarak Motive Olmak Mümkün Mü?
Ajanda kullanarak kendinizi motive etmek istiyorsanız, ajanda kullanımını bir oyunsal hale getirebilirsiniz. Her sabah güne başladığınızda başarmanız gereken hedefleriniz var gibi düşünebilirsiniz. Gün içinde bu hedefleri başarırsanız, kendinize minik ödüller verebilirsiniz.
Alışkanlığınız tam anlamıyla oturana kadar hedeflerinizi minimum seviyede tutabilirsiniz. Yani sadece sizin için önemli olan, mutlaka yapmanız gereken şeyleri ajandanıza ekleyin. Bir süre sonra devamlı ajanda kullanma alışkanlığınızı kazanmış olacaksınız.
Dijital Uygulamalar Varken Ajanda Sahibi Olmak Gerekli Mi?
Ben kağıt kalem seviyorum diyebilirsiniz, elbette bu bir tercih meselesidir. Aslında bilinçsel olarak yazarak çalışmak, yazarak not tutmak daha akılda kalıcı oluyor. En azından benim için öyle. Ama sosyal ortamların kullanılmasına da karşı biri değilim. Hatta bazen Google Keep uygulamasını kullanıyorum. Dijital alternatifler arayanlar için Google Keep dışında birkaç öneride bulunabilirim. Bunlar;
- Evernote
- One Note
- Tick Tick